درک کردن وضعی که برجهان حاکم است همچنان کار سادهای نیست. حدود نه ماه از اعلام وضعیت قرنطینه و طرح فاصلهگذاری اجتماعی به خاطر شیوع بیماری کرونا میگذرد و ما همچنان ناباورانه منتظر پایان این دوره عجیب هستیم. همچنان هنگام خارج شدن از خانه فراموش میکنیم ماسک بزنیم و گاهی برمیگردیم تا ماسکمان را برداریم؛ همچنان بعضی اوقات هنگام تماس دستانمان با سطوح مختلف فراموش میکنیم آنها را ضدعفونی کنیم و چند دقیقه بعد با ترس و دلهره این کار را میکنیم؛ همچنان نمیتوانیم بپذیریم که اماکن عمومی پرتردد قبل، حالا خلوت شده است.
اگر درک و باور این شرایط برای بزرگسالان تا این حد میتواند دشوار باشد چگونه به کودکانمان این شرایط را توضیح دهیم؟ اگر تحمل این وضع و خانهنشینیهای طولانی ما را کلافه کرده است به این فکر کنید که در ذهن کودکانمان که دیگر نمیتوانند همبازیها و همکلاسیهایشان ببینند چه میگذرد و این انزوا چه تأثیر مخربی در روحیه آنان خواهد داشت؟ شاکله شخصیتی فرزندانمان در کودکی شکل میگیرد و باید حواسمان به مسائل روحی و روانیشان باشد. نباید بگذاریم این خانهنشینی و انزوا تأثیرات مخرب و زیانآورش را به فرزندانمان وارد کند.
وظایف پدر و مادر تنها در مراقبت فیزیکی از فرزندان خلاصه نمیشود، ما به عنوان پدر یا مادر باید هرآنچه در توان داریم برای مراقبت از کودکانمان به کار گیریم و برای سلامتی روحیشان تلاش کنیم. در این مطلب چند راهکار برای تقویت روحیه کودکان و جلوگیری از افسردگی روحی آنان بیان خواهیم کرد. نمیتوان این راهکارها را روش درمانی قطعی دانست اما روانشناسان کودک و رفتارشناسان و متخصصان در نه ماه اخیر با برگزاری جلسات و مناظرههای مجازی این راهکارها را سازنده دانسته و به پدرها و مادرها پیشنهاد کردهاند.
اضطراب خود را به کودکتان منتقل نکنید
قطعا پاندمی کرونا در شرایط اقتصادی و میزان درآمد همه خانوادهها تأثیر منفی گذاشته است و برای سرپرست خانوادهها مشکلساز شده است. سرپرست خانواده چه پدر باشد چه مادر و چه هر دو باهم خانواده را اداره کنند حالا برای تأمین مخارج خانواده از همیشه نگرانترند اما این نگرانی نباید به فرزندانتان منتقل شود. تا آنجا که میشود سعی کنید نگرانیهایتان را دراین مورد از آنها پنهان کنید. کودکان استرس و اضطراب شما را میفهمند و آن را دریافت میکنند. نمیشود انتظار داشت که خودمان را کاملا خونسرد و بیتفاوت نشان دهیم اما میتوانیم میزان بروز آن را مقابل فرزندانمان کنترل کنیم.
برای کودک خود جدول زمانبدی درست کنید
نباید بگذاریم این بینظمی و شرایط بحرانی ذهن کودکانمان را آشفته کند. کلاسهای مجازی و تدریس با تلفنهای هوشمند امکان شرکت در کلاسها در موقعیت فیزیکی نامناسب را برای آنها فراهم کرده است و این مسئله باعث القای آشفتگی ذهنی خواهد شد. میتوانیم برای آنها جدول زمانبندی تهیه کنیم، کلاسها و تکالیف درسی آنها را منظم کنیم و از آنها بخواهیم مطابق جدولی که برایشان درست کردهایم در کلاسها شرکت کنند. محیطی را در خانه به عنوان میز کار تدارک ببینیم تا با قرار گرفتن در آن موقعیت احساس تکلیف کنند، با مسئولیتپذیری در کلاسهایشان شرکت و به امور درسیشان رسیدگی کنند.
برای کودکتان لیست اهداف تهیه کنید
یکی از بزرگترین معضلاتی که شیوع کرونا ایجاد کرده است القای حس بیهدفی و بیانگیزگی به فرزندان است. برای اینکه با این معضل مقابله کنیم میتوانیم لیستی از اهداف کوتاهمدت و بلندمدت برای کودکانمان تهیه کنیم و به آنها برای رسیدن به آن اهداف انگیزه دهیم. برای مثال میتوانیم اهداف هفتگی آنها را که شامل شرکت در کلاسها و انجام امور درسی است روی کاغذ بنویسیم و در اتاقشان نصب کنیم و با اضافه کردن اهداف غیر درسی مانند «تمام کردن یک بازی کامپیوتری» یا «تماشای یک انیمیشن خاص» به آنها روحیه لازم برای تلاش کردن را تزریق کنیم.
دیدگاه خود را بنویسید